Tolóajtó

/_f/produse/usi_pvc/alu-toloajto.jpgLakásunk berendezésekor gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy nincs elegendő tér a nyíló ajtószárnyak mögött, vagy esetleg egymásra nyílnak az ajtók egy szűk helyiségben. A tolóajtó megoldásként szolgálhat ilyen esetekben

Tolóajtóinkat több szempont szerint csoportosíthatjuk. Anyagát tekintve készülhet alumíniumból, üvegből.

Az alumínium ajtók egy kétsínes tokon gördülnek, nagyobb szélességekben egy sínen több nyíló is futhat.  Ezek zárhatóak, szükség esetén rögzíthetőek. Többségében üvegbetétesek (termopán üvegcsomag illetve 5 – 8 mm-es üveglap), de lehet paneleket is alkalmazni. Alapszínek a fehér és a barna, de festhetőek a RAL minden színére, de kaphatóak aranytölgy fóliázásban is.

/_f/produse/usi_pvc/uveg-toloajto.jpgAz üvegből készült tolóajtók anyaga megegyezik az üveg beltéri ajtókéval, ugyancsak DORMA vasalattal vannak felszerelve.

Működés szerint megkülönböztetünk fal előtt illetve falban futó tolóajtókat. Az ajtólapot, egy a felső sínrendszerre függesztett görgők segítségével mozgathatjuk. Alsó sínrendszer nélkül, egy kis megvezető elemmel, amely a tolóajtólap alsó élébe mart nútba akaszkodik, akadályozható meg a tolóajtólap belengése.

Fal előtt futó tolóajtók

Ezt a kivitelt olyan helyen tanácsos alkalmazni, ahol akár egy-, akár kétoldalt a falon van olyan szabad felület, ahová az ajtólapok elcsúszhatnak. Nyitásirány szempontjából lehetnek egyszárnyú, kétszárnyú, oldalra vagy egymásra tolhatóak Ez a megoldás inkább az üvegajtóknál ajánlott alkalmazni, a használt vasalat elegáns formája miatt, ami nem zavarja a belső berendezés harmóniáját. Adott esetben automatizálhatóak, ezeket inkább intézményeknél, üzleteknél használják, ahol nem fontos a hőveszteség.

Az alumínium ajtóknál a keret a falra kerül, ami eléggé rosszul mutat.

Előre beépíthető, falban futó tolóajtók

Mind a téglafalba, mind pedig a gipszkarton-falba beépíthető. A falba futó tolóajtók helyigénye a legkisebb, hiszen akár a gipszkartonos válaszfalba is beépíthetőek, ellenben a fal előtt futó kivitelnél, ahol a falsíktól kb. 8 cm-es szabad helyre van szükség.