Ablakcsere A-Z

Üveg

Mivel a legnagyobb felület az üveg, rendkivül fontos a minősége. Külső munkákra válasszunk LOWE vagy ”4 évszak”, argonnal feltöltött üveget. Belső munkáknál, a nem lakófelületeknél használhatunk flott üveget.

Vasalat

/_f/bine_de_stiut/ablakcsere-a-z-vasalat2.jpgVasalat : lehetőleg válasszunk ismert vasazatot, amelynek az eredete tisztázott. Ha a cég saját megnevezést használ, jó tudni, mit is takar az. Jobb kerülni a ”made in UE” vasalatokat. Amit még tudni kell,hogy a nyίlóknál kb. 60cm-enként zárópont kell legyen (ebbe beleszámίtanak a sarkak is). Jó ha egy nyίlón belül van legalább két biztonsági záródarab is.Ha lehet, válasszunk SECUSTIC betörés-biztos kilincset. Bejárati ajtóknál ajánlott az 5 pontos zár, a beltérieknél elég az 1 pontos is. Golyós záraknál feltétlenül szükséges egy hidraulikus kar felszerelése is, mivel a golyó nem tud úgy beakadni az ütközőbe mint a nyelv.

Meghatározások

  • a "FLOAT" kifejezés egy ipari jelszó, amelynek jelentése azt fejezi ki, hogy az üveg torzitásmentes. A flott üveg egy folyamatos üvegszalag olvasztott ónon történő úsztatásával készül. Teljesen víztiszta, felülete maximálisan sík.
  • a Low-E üveg olyan üveg, amelynek egyik felületére különböző fémvegyületeket vittek fel. Ennek az a rendeltetése, hogy az infravörös sugarakat (hőt) visszatükrözze az épületbe, javítva ezzel az üvegezés u-értékét és energia hatékonyságát.
  • a kimagasló hőszigetelés mellett naphővédelmet és nagy fokú átláthatóságot is biztosítanak. Ezáltal lehetőség nyílik nagyobb üvegfelületek alkalmazására, mely több természetes fényt eredményez a lakótérben. Az alacsony hőátbocsátási tényező (1,1 W/m2K kétrétegű üvegezésnél) alacsonyabb fűtési költs égeket biztosít, mint a hagyományos üvegezés. A teljes nap energiának csak a felét engedi át.

A profil típusa

Ha a profil tipusa megengedi és van erre pénzünk, ajánlott a 24 mm-es üvegcsomag (flot 4mm+ 16 + lowe 4mm) helyett 3 üveges csomagot használni, amely profilcsaládonként 32 36 mm között változik.

  • a profil tipusa: Hol volt gyártva, hány milliméter a beépίtési mélység, milyen vastagok a falai, hány kamrás, garancia.
  • vigyázat a licenc szóra”!!! Több helyen használják a német vagy osztrák licenc megnevezést, ami nem utal a profil eredetére. A licenc csak a gyártási receptre vonatkozik és nem a gyártási helyre!
  • a beépίtési mélység a profilok szélességét jelenti. A leghasználtabb a 60 mm szélesség. A felsőbb kategóriájú profilok már 70 mm-esek vagy ennél nagyobbak.
  • a falvastagság adja meg a profil osztályát. Az ”A”osztályos profilok falainak vastagsága 2,8-3 mm, a B osztályosé 2,5- 2,8mm, az ennél vékonyabb falúak a C osztályba tartoznak. Ajánlatos A osztályú profilt választani.

Kamrák száma

/_f/bine_de_stiut/kamrak-szama_tmb.jpgKamrák száma : függőleges sίkban hányfele van a profil felosztva. Ma már kevés helyen használják a 3 kamrás rendszert, inkább a 4 kamrás az amit a piac kér. A felsőbb kategoriáju profilok 5 vagy 6 kamrásak, sőt, akár 7 vagy 8 kamrások is lehetnek. Vigyázat! A profilgyártók és nagybani kereskedők tonnában számolnak. Ha tehát halljuk, hogy 5 kamrás profil kapható 3 kamrás árában, gondolkodjunk el! Ez csak akkor lehetséges, ha egyforma a súlyuk (ebből eredően vékonyabb a többkamrás fala) vagy nem megfelelő anyagot használnak.

Ár  

Nem jó a leglcsóbb ablakot választani. Jelenleg minden ismertebb profil karakterisztikái megegyeznek . Spórolni lehet a merevίtők vastagságán, a gyengébb vasazat használatával, zárópontok kihagyásával.

Mérés

A cég megválasztása után kérjük a felmérést. Lehetőleg mérés előtt ne fizessünk előleget, mivel mérés során több minden változhat. A mérés során tisztázódnak le véglegesen a formák, a nyίlások, párkány szélességek, szerelési módok. A felmérő által levett méretekkel, illetve az esetleges módosίtásokkal elkészül az új árajánlat. Ezen vizsgáljuk újbol át a nyίlásokat, párkányokat ,hálókat, formákat, üvegtipusokat.

Szerelés

Lehetőleg azokbol a helységekből, ahol ablak- ajtócsere lesz, távolίtsuk el az elektromos-elektronikus készülékeket. Jó leterίteni a butorokat és a padlót. A régi nyίlászárók eltávolίtásánál mindig keletkezik törmelék, a fal állapotátol függően.Ha épen szeretné megkapni régi nyίlászáróját, időben kell jelezni, általában ezeket a tok összevágásával szerelik ki (kevésbé sérül a fal), ezenkίvül felárat kell fizetni érte.

Szerződés

Az új árajánlat alapján megkötődik a szerződés. Olvassuk el figyelmesen mit ίrunk alá! Fontos, hogy pontos dátumot kapjunk a szerelésre, legyen beίrva a kifizetett illetve a kifizetendö összeg, garanciális és szerelési feltételek, cégadatok stb. A szerződéshez hozzá kell csatolni az árajánlatot, amely a szerződés részeként kezelődik. Az előleg fizetésnél kérjünk számlát, nyugtát, amit a szerződéssel együtt örizzünk meg a garanciális idő alatt. Ezek a papirok nélkül semmis a garancia!