Formák

/_f/bine_de_stiut/szerelesi_forma.jpg Szerelési formák

A kereteket (tokokat) a sorolóprofilok segítségével különféle szögben lehet egymáshoz csatolni. Legtöbb esetben ugyanabban a síkban szerelődnek, például: erkélyajtó ablakkal, vitrinek, stb. Egy másik, gyakran használt szerelési forma a téglalap, ha két, vagy több tok merőlegesen szerelődik egymáshoz. Ezenkívül bármilyen szöget bezárhatnak 90 és 180 fok között. Hegyesszöget nem lehet alkalmazni.

/_f/bine_de_stiut/formak.jpgGyártási formák

A PVC profilokat különféle formákban lehet legyártani, egymáshoz hegeszteni. Lehetnek sokszögek vagy ívesek.

sokszög – trapéz, paralelogramma, háromszög, ötszög, stb. Az 50 fok alatti szögeket általában nem vállalják, nehéz, vagy éppen lehetetlen technikai kivitelezése miatt (nagy a vágáshossz, amit nehéz levágni, problémás a hegesztése, üveglécezése, stb). Legtöbb esetben csak bukó- vagy csak nyíló vasalatot lehet ezekre szerelni, mivel nem létezik vagy nagyon drága rá a más nyílású megoldás.

Íves – a PVC profilokat tipusuk és a gyártójuk által megadott sugárban lehet ívesíteni. Az egyszerübb profilok esetében (pl. tok) kisebb a minimális sugár, a szélesebbeknél viszont nagyobb. Lehetőleg kerülni kell az nagyobbves ny nagyobblókat, mivel ezekbe nem lehet merev nagyobbtő vasat tenni.

Anyagszín

PVC alapanyagú ablakoknál az alapszín a fehér. A szinesek  lehetnek kívül, belül, vagy pedig kívül-belül fóliázottak. Az alapanyag az első kettőnél fehér, mig a kívül-belül fóliázottaknál barna, főleg a fautánzatú fóliázásoknál. Más színeknél az alapanyag fehér. (pl. antracit, piros, kék, stb). Tudni kell, hogy a fóliázott profilok, főleg amelyek kívül-belül azok, sötétebb színük miatt sokkal érzékenyebben reagálnak a melegre, hőváltozásokra. Ezért cégünk az úgynevezett „COOL COLORS” fóliával ellátott profilokat használja, mivel ez a fólia nagyrészt visszaveri a hősugarakat, így védve az érzékenyebb belső részt.

Alumínium ablakoknál az alapszín a fehér vagy a barna. Ezeket is lehet fóliázni, de legtöbb esetben festik.

Pánikzár

Üzleteknél, intézmények bejáratánál alkalmazzák, ahol intenzív a közlekedés és ugyanabban az időben egyszerre több ember tartózkodik bent. Ezek az ajtók kötelező módon mindig kifele kell nyíljanak. Ilyen esetekben legalább az egyik ajtószárnyat derékmagasságban egy vizszintes karral látják el, amelyet ha megnyomnak, az ajtó kipattan. Olyan esetekben, ha tűz keletkezik az épületben, vagy valamilyen más esemény pánikot kelt, általában a kijáratnál feltorlódnak az emberek. A karnak nyomodó testek lenyomják a kart, kinyílik az ajtó és elkerülhető a sebesülés és az a veszély, hogy az emberek bent maradnak.

Küszöb

Bejárati ajtóknál a leghasználtabb az alumínium küszöb. Ez lehet hőhidas, de legtöbb esetben az ár miatt az enélkülit alkalmazzák. Ez az ajtó „gyenge pontja”, mivel csak a nyílón található gumigéder szigetel, vagyis zár. Létezik egy, a nyíló aljára szerelhető gumi is, ami csukésnál ráfekszik a küszöbre, de ez ugyancsak árcsökkentési okból a legtöbb esetben elmarad.

Olyan esetekben, mikor könyebb átjárás szükséges, lehet nélkülözni a küszöböt. Ilyenkor általában a nyílók aljára egy kefe szerelődik.

Egyes helyeken zárt keretes ajtót választanak, akárcsak az erkélyajtóknál, amikor a küszöb helyén is müanyag tok (profil) található. Így jobb a szigetelés, de sokkal érzékenyebb a rongálódásra.