Jó vagy rossz?

Az olcsó ablak

Kevesebbe kerül pillanatnyilag.

A piaci ár alatt vásárolható ablakokra oda kell figyelni. Most már annyira alacsonyak az árak, hogy kisebb ár elérése végett valamit ki kell spórolni belőle. Gyengébb minőségű a profil és a vasalat, hiányzik az argon az üvegcsomagból, esetleg a vasalat van le egyszerűsítve.

Szerelőfül használata

Nem fúródik át a profil, megőrzi így a szigetelési tulajdonságát. Vannak viszont esetek, mikor jobb átfúrni a tokot, pl.ajtóknál, mikor a nyílászáró távolabb kerül a faltól stb.

El kell tüntetni szerelés után.

Beépítési mélység

Minél bennebb van az ablak beszerelve, annál kisebb a hőveszteség, mivel a falra szálló meleg levegő nagyobb felületen éri a nyílászárót. Kisebb az üveg párásodásának a veszélye is.

Minél kinnebb van az ablak, annál jobban átengedi a hideget, és párásodik az üveg.

Hab és ék eltávolítása

Ha meghagyuk az ékeket, csupán a kiálló végeket fűrészeljük le. A habot cask a bejavítás előtt vágjuk le. Olyan anyaggal vonjuk be, amely nem repedezik meg, nem pereg le utólagosan.

Az ék eltávolítása után üresen hagyni a lyukat, gipsszel vagy más nedszívó anyaggal bejavítani. A fölösleges hab korai eltávolítása, ilyenkor az magába szívja a nedvességet, átengedi a vizet és hamar megöregedik.

Spalét bejavítása

A habra bórítólécet tenni, ahol az anyag találkozik a PVC-vel, szilikon csíkot húzni. Polisztirént ragasztani a spalétra, úgy, hogy a hab takarva legyen.

Hagyni a habot, hisz „az ugyis hő és vízszigetelő”. Nem igaz. Hőszigetelő de ha nincs az ablak bepucolva, a víz előbb-utóbb megkapja befele az utat. Ezenkívül a hab a levegőn kb. 3 év alatt megöregedik, elveszíti tulajdonságait.

Erkélybeépítés

Egy plusz lakófelületet nyerünk, és védjük a szobát a kihűlés ellen.

Elveszítjük azt a helyet, ahol teregethetünk. Ha nincs oldalt, alul, felül leszigetelve, és nem szerelünk ide fűtőtestet, megjelenhet a penész.

Ablakméret, beosztás

A gyártók által megadott tok és nyíló méreteinek betartása a vasalat által megengedett intervallumban. A tipikus nyílók kerülése (vasalat és nyitási problémákat okozhatnak, drágább az előállítása).

Nagy méretű ablakok és nyílók készítése. Nagy felületeknél figyelembe kell venni a csavarok, profilok, vasalat teherbírását, a megengedett maximális üvegméreteket. Boltíves nyílók készítésénél (az ívelt részben nincs acél merevítő).

Párkányfogadóléc

Jobb szigetelési lehetőséget biztosít az ablak alsó felénél. A külső párkány bekerül a tok alá, így jobban elvezeti a vizet, illetve nem fúródik meg a tok. Megengedi a belső párkányok utólagos felszerelését.

Elvesz az ablak magasságából plusz 2cm-t, így a bejutó fényből is. Drágítja az ablakot.

Párkányok

Elvezetik a vizet és a lecsapódott kondenzet a rámától és a faltól, védve ezeket. Meghoszabítják a lakás, fal és ablak élettartamát.

Elvehetnek az ablak magaságából és a bejutó fényből. Drágítják az ablakot. A külsö párkányok színes profiloknál mindig csak barna, nem fautánzat.

Falszigetelés

Védi a falakat a lehűléstől, így csökkenti a falon keresztül történő hőveszteséget. Minimálisra csökkenti, vagy teljesen megszünteti a penészesedést.

Ha nincs megfelelő szellőztetés (levegő be és kivezetés), jobban párásodhat az ablak, lévén a fal már jobban szigetel. Ilyen esetben ajánlatos egy felsőbb kategoriájú ablakot használni.