Szellőzés

Miért fontos a szellőztetés?

A rendszeres szellőztetés azért fontos, mert a helyiségek légterében lévő szennyezőanyagok ilyenkor kerülnek eltávolításra a lakótérből, továbbá a szellőztetés biztosítja a friss levegő utánpótlást az elhasznált helyett, és megakadályozza a párásodás kialakulását.

Milyen az ideális szellőztetés?

Az ideális lakás szellőztetés a lehető legkisebb energiaveszteség mellett távolítja el a helyiségben felgyülemlett szennyezőanyagokat, és a lakótér minden részében megfelelő légcserét biztosít.

Miért fontos a párásodás megszüntetése?

Az ablak párásodás (az ablak üvegei között vagy az üveg belső felén), az új építésű lakás nyílászáróinak belső felületén folyó víz, az új ajtó beépítését követően jelentkező penész a falon mind arra utaló jelek, hogy a szellőztetés nem megfelelő.

A párásodás megszüntetése azért fontos, hogy megelőzzük a penész kialakulását és az ebből adódó egészségügyi, illetve esztétikai problémákat.

Egy jól szabályozott szellőztető rendszer segít elkerülni a párásodás, illetve a túl száraz levegő kialakulását, optimális szinten tartva a páratartalmat a lakóterekben. Orvosi vizsgálatok támasztják alá, hogy a megfelelő páratartalmú levegő elősegíti a felső légúti betegségek gyógyítását, illetve megelőzését is.

A lakótérben levő levegő minősége mindig romlik, és az életvitelből adódó párásodás miatt páralecsapódások keletkeznek a lakás leghidegebb belső felületein. Ennek elkerülése érdekében újra nyílásokat kell felszabadítani, biztosítani a szabad légáramlást a helyiségekben. Ilyen esetekben újraszervezzük a szellőztetés, szellőzés áramkörét.

A lakószobákba - amelyek a legkevésbé szennyezettek -, friss levegőt vezetünk be, az elhasznált levegőt pedig eltávolítjuk a kiszolgáló vizes helyiségekből.

Higroszabályozott szellőztetés

A szellőztetés meghatározó tényezője az életvitellel együtt járó belső páratartalom – s ennek növekedése a lakóépületekben keletkező problémák egyik fő oka.

Az Aereco a páratartalomra érzékeny és a páratartalom mértékétől függően szabályozott szellőztetési rendszert alkotott. A rendszer "passzív" elemeinek működését úgy szabályozzuk, hogy minden helyiségben alkalmazkodjon a szellőzési szükséglethez. A levegő mennyiségét többféle módokon befolyásolhatjuk: páraszabályozás által (amit az Aereco 1984-ben fejlesztett ki), manuális működtetéssel, mozgásérzékelő- és mozgásintenzitás érzékelők révén. Mivel egy helyiség pillanatnyi páratartalma pontosan jelzi a benne levő levegő szennyezettségének mértékét, az Aereco légbevezetők és légelvezetők többsége páraérzékelővel rendelkezik, amik a belső relatív páratartalom alapján szabályozzák az adott szoba levegőkének mennyiségét. 

A szellőztetés így egész évben megoldott, a rendszer optimálisan (mindig a megfelelő mértékben) szellőztet, mindig csak ott és akkor, ahol és amikor szükséges.
Az érzékelő figyelembe veszi az aktuális belső hőmérsékletet is, amely meghatározó tényezője a pontos hőmérsékleti együttható beállításának

Bővebben a  http://www.aereco.hu vagy http://www.aereco.ro/ oldalakon.

A szellőztetési rendszer felépítése

  • légbevezető elemek elhelyezése a lakószobákba, illetve a nyílt égésterű gázkészülékek helyiségeibe
  • a levegő szabad áramlásának biztosítása a lakásban bezárt ajtók esetén is (ajtó alatti résekkel, átszellőző rácsokkal)
  • légelvezetők, elszívó rácsok elhelyezése a vizes helyiségekbe - fürdő, WC, konyha -, amelyek elszívó ventilátorhoz vagy gravitációs szellőzőkürtőhöz csatlakoznak egy légcsatornán keresztül, biztosítva a szennyezett levegő eltávolítását (friss levegő beáramoltatásához is levegőt kell elszívni a kiszolgáló helyiségekből)

Más szellőztető berendezések

A passzív házakban a friss levegőről gépi szellőztetés gondoskodik, ami egyben garantálja, hogy csak minimális mennyiségű hőenergia vesszen el, mivel a benne található hőcserélő segítségével visszanyerhető a távozó levegő melegének legalább háromnegyede.

A német Passivhaus Institut minősíti a szellőztető berendezéseket is, melyeknek – a hivatalos minősítéstől függetlenül - az alábbi kritériumoknak kell megfelelniük:

  1. Mínusz 10 fok külső hőmérséklet elérése esetén a segítségükkel a beérkező levegőnek el kell érnie legalább a 16,5 fok belső hőmérsékletet.
  2. A hőcserélő legalább 75%-os hatékonyságú 
  3. A teljes energiafogyasztás nem haladhatja meg a 0,45 W/(m³/h)-t. 
  4. A zaj a lakótérben nem haladhatja meg a 25 dB-t, az egyéb helyiségekben pedig a 30 dB-t.

A minősített készülékek listája megtalálható a Passivhaus Institut honlapján.

A szellőztető méretezése és a rendszer beépítése

Már a ház tervezésekor gondolni kell a csővezetés által elfoglalt helyre, amelynek lehetőseg a hőszigetelt burkon belülre kell kerülnie.
A szellőztető rendszert az optimális 0,2% alatti szén-dioxid- és az 50%-os páratartalomra méretezik, ez átlagos tevékenység mellett egy ember számára körülbelül 30 köbméter friss levegőt jelent óránként és helyiségenként. A szellőztető gondoskodik a levegő szűréséről is, így az szinte teljesen por-, szennyeződés-, pollen- és atkamentes.

A megvalósításkor általában a nedves helyiségekbe kerülnek az elszívók, a lakószobákba pedig a befújók. A konyhában, ha szagelszívót is használnak, eggyel több elszívót építenek be a rendszerbe. A belső ajtók között nincs küszöb, így a levegő szabadon áramolhat.

A szellőztető készülékekben jó hatásfokú hőcserélővel nyerhető vissza a távozó levegő melege, de beépítenek egy fűtőegységet is, ami, ha a kinti levegő hőmérséklete nagyon alacsony, a kívánt hőmérsékletre fűti fel azt. Használata szinte teljes egészében elkerülhető, és így további energia takarítható meg, ha a beszívott friss levegőt átvezetik egy talajregiszteren, vagyis egy levegő-talaj hőcserélőn. A használt levegő a szabadba távozik.